17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

Доц. АТАНАС МАНГЪРОВ: Маймунската шарка тръгва от гей парти в Испания

Доц. Атанас Мангъров е известен специалист по инфекциозни болести, педиатър. Стана известен с призива към по-свободни мерки по време на пандемията от ковид и задължителното носене на маски. С поведението си лекарят си навлече много отрицателни реакции. Негови колеги съвсем официално поискаха той да бъде изключен от редиците на Българския лекарски съюз.

-Доц. Мангъров, все повече държави в Европа (а вече и България) съобщават за случаи на маймунска шарка. Какво представлява това заболяване?

– Условия за разпространението на вируса има в Централна и Западна Африка. Там е познат открай време. От него боледуват преди всичко децата, защото възрастните вече са го преболедували.

– Има ли основание за притеснения, опасно ли е това заболяване дотолкова, че да изисква специални мерки?

– Опасно е за хора със сериозни придружаващи заболявания, при които може да се стигне до летален изход. Но не е характерно за нашата част на света. Тука няма тези животни, които са своеобразни резервоари на болестта. Тя се казва маймунска шарка не защото засяга маймуните, а тъй като е открито през 1958 г. при лабораторни животни – маймуни. В тези части на Африка вирусът е основен заразопреносител за някои дребни бозайници. И оттам преминава при хората.

– Как става заразяването?

– Това се случва при контакт, при обмяна на биологични течности. Може да е следствие от ухапване, от одраскване. Този вирус е от тези, към които спада и вирусът на едрата шарка – вариолата. Вирусът на кравешката шарка също е подобен, него го има в нашата част на света.

– Ваксинираните от едра шарка имаме ли защита от този вирус?

– Да, има такива очаквания. Но трябва да се знае, че ваксинирани против едра шарка са тези, които са родени преди началото на 80-те години на миналия век. От 1978 г. ваксина за едра шарка у нас не се прави. Така е и в Европа. Заболяването от 1980 г. официално е обявено за ликвидирано. Също е важно да се знае, че ваксината за едра шарка има доста сериозни странични ефекти, когато се прилага в зряла възраст.

– Какви са симптомите на заболяването?

– Заразяването става по въздушно-капков път. Чрез аерозоли, които се отделят при говорене, при кихане, кашляне и както казах при обмяна на телесни течности. При фекално замърсяване също е възможно да се получи заразяване. Общото при това заболяване е, че всички пътища за разпространение са включени. Симптомите са като на грипоподобно заболяване. Висока температура, главоболие, болки по кости, мускули и стави и обриви, мехурчета, които започват от главата и се разпространяват по тялото. Пак ще повторя, това е заболяване, което в Африка го има открай време. И никога досега не е представлявало някаква особена опасност, някаква заплаха за населението. У нас пък още повече няма поводи за безпокойство.

– Ами ако сега пак ви нападнат както заради коронавируса – че омаловажавате възможния проблем с маймунската шарка?

– Ако това заболяване беше толкова опасно, в Африка щеше да има карантини, хората, които идват от там, щяха да бъдат изследвани и ваксинирани. Още повече, не забравяйте, че преди 7–8 години, когато беше голямата бежанска вълна у нас, от Африка дойдоха, минаха, стояха тук над 1–1,5 млн. бежанци. Мислите ли, че никой от тях не е бил заразен? За момента това, което се установява е, че регистрираните болни са около 90 души, повечето от които хомосексуални мъже.

– В България, при вас – при децата, има ли случаи на болни или със съмнителни симптоми?

– Не. Категорично няма. Въпросът за мене е как точно са диагностицирани тези случаи? Защото, за да се направи това, да се потвърди тази болест, е нужна доста сериозна вирусологична лаборатория. И ако някой ги има тези тестове това означава, че той се е подготвил вече за това нещо. Не си мислете, че като искате да диагностицирате някое заболяване, просто го изпращате в Националния център по заразни и паразитни болести и там те го разглобяват, виждат от какви части е съставен и казват да, тука става дума за маймунска шарка, тука става дума за мистериозен хепатит. Колкото диагностицирахме този неуточнен хепатит, толкова успешно можем да диагностицираме такава шарка.

– Къде са регистрирани тези 90 случая на болни от маймунска шарка?

– Главно в Испания, Португалия и Великобритания. Доказано е, че основната част от болните са присъствали на събиране, на парти с мъже хомосексуалисти на испанското крайбрежие. Но има нещо притеснително – никой не казва какъв е бил имунният статус на хората, които са заболели. Обикновено при мъжкия хомосексуализъм статусът е нисък. Но данни не се съобщават, никой не обелва и дума.

– Как да ги избегнем тогава опасностите – да не ходим в Африка и да избягваме гей партита ли?

– Шансът да се разболеем е много малък. Това, което трябва да правим, е да спазваме елементарната хигиена – да си мием ръцете и т.н. Ако тази болест, по някакъв начин, тръгне в Европа, ще си стане като при ковида, ще се вземат мерки. Но въпросът е защо сега тръгва? В Африка я има отдавна. Както с ковида – такъв вирус е имало открай време. Но не се е стигало до дихателна недостатъчност.

– Ама сега ще започнат отново спекулациите за бялата мафия – току-що се е появила шарката и вече има лаборатории, които я откриват, утре и лекарство ще измислят.

– Това не е точно бялата мафия. Но е факт, че покрай ковида някои хора и компании станаха неимоверно богати. И в момента те имат финансов ресурс да проправят каквото си искат.

– Може ли да стане аналогичен случай с маймунската шарка?

– Това, което публикува на страницата си СЗО от 21 май, казва, че всъщност за епидемия се говори тогава, когато има един случай на маймунска шарка в дадена страна. Един случай! И това се счита за епидемичен взрив. Което е абсурдно, защото това не е особено опасна инфекция. Пак повтарям – става дума за заболяване, с което хората от Африка си живеят открай време. И не са изчезнали. В някои случаи има смърт, но човек може да загине и от морбили, и от варицела.

– Да се върнем към ковида – може ли да кажем, че вирусът си отиде, да си отдъхнем, да заживеем нормално?

– Стана това, което трябваше да стане. Хората, които са болни, които имат нужда от лечение, от кислород, са в болници. Които са неразположени – си остават вкъщи. Здравите са на работа.

– Значи повтаряте това, за което призовахте в началото на ковид епидемията.

– Да, да, да. То е същото, независимо дали става дума за ковид, за мистериозен хепатит или за маймунска шарка.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини