14 дни се чакат предложения за кандидат-шеф на КПКОНПИ

Парламентарно представените партии имат 14 дневен срок да издигнат кандидати за нов шеф на КПКОНПИ.

До решението се стигна, след като депутатите одобриха новите правила за избор на шеф на антикорупционната комисия. Те бяха приети със 136 гласа „за“. Против гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС. Не бяха приети и редакционните предложения на двете партии.

Не бе подкрепена идеята, кандидатите да предоставят удостоверение за психическа годност. Отпадна и вариант кандидатите да бъдат дисквалифицирани от участие, ако са навършили 65 години.

Няма да се изисква и декларация, която да доказва липса на участие в репресивния апарат до 1989 г.

Кандидатите трябва да представят професионална автобиография, документ за завършено юридическо образование и правоспособност, както и трябва да предложат писмена концепция.

Председателят трябва да има 10-годишен юридически стаж.

Обсъждането на правилата за избор на ръководител на антикорупционната комисия доведе до жестоки спорове между депутатите. От ГЕРБ-СДС и ДПС предположиха, че правилата се приемат за конкретен човек, който да оглави КПКОНПИ. Те припомниха, че „Продължаваме Промяната“ (ПП) са обявили, че подкрепят вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

От ПП призоваха опозицията да се занимава само с процедурните правила, без да губи парламентарно време в коментари за конкретни имена. Въпреки призивите и на временно изпълняващия длъжността председател на Народното събрание – Мирослав Иванов, да не се излиза извън темата, дебатът продължи над 3 часа.

Четете още

Избор на редактора