17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Изнасяме руските “дипломати” към Москва като хуманитарна помощ

70-те руски дипломати и служители, които са използвали дипломатическата си дейност като прикритие за шпионаж, напуснаха страната. Русия изпрати 2 правителствени самолета, за да прибере поданиците си.
Първите “изгонени” пристигнаха на летище София около 13 часа със специален автобус. Напускащите страната ни руски граждани отказаха да говорят с медиите. Част от заминаващите са с деца, други с домашни любимци. Пред сградата на летището има въоръжени жандармеристи, а в салона за заминаващи други полицаи се грижат за реда.
Операцията предвиждаше два полета. Русия е поискала разрешение за изпълнението им, защото всички редовни полети между Руската федерация и България са прекратени заради санкциите срещу Москва. Тези два са със специален хуманитарен статут.

Руската страна е поискала разрешение чрез българското Министерство на външните работи. Дава го Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” към Министерството на транспорта и съобщенията.

Премиерът в оставка Кирил Петков обяви във вторник експулсирането на въпросните служители: “Които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата Родина. Също искам да кажа, че това не е по никакъв начин агресия към руския народ, нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия и в неделя очакваме един така пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва”.

По информация на външно министерство вербална нота с имената на 70 служители на дипломатическата мисия е била връчена на посланика на Русия Елеонора Митрофанова.

В нотата се заявява очакването Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург.

По-рано българският премиер отхвърли ултиматума на руския посланик да бъде отменено решението за изгонване на 70-те служители.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини