До 10 лева е кило шаран за Никулден

Доволни сме от риболова в Черно море тази година, защото през есента дойдоха много пасажни риби и в момента има много и охладен, и прясно замразен чернокоп (лефер), така че неговата цена ще бъде доста прилична, дори ниска спрямо други години. При шарана нещата са по-различни – за съжаление, уловът е малко, което ще вдигне цената. Освен това има голям износ за Румъния, а като се прибавят и поскъпналите фуражи, електроенергия и горива, е нормално цените да са завишени. Това каза за БТА д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ (АПРП БГ ФИШ).

Той все пак увери, че на пазара ще има достатъчно риба – сключени са договори, осигурени са количества, така че ще има за всички. Пъстърва също има достатъчно, както и паламуд, барбун, сафрид, при това на доста прилични цени.

Традиционно на Никулден се яде шаран с люспа и шарановъдите се ориентират все повече към него, обяснява Господинов. Той допълва, че за разлика от други години сега шаран се продава целогодишно, което се дължи и на разширената търговия с Румъния.

Няколко дни преди навечерието на празника, търсенето на прясна риба в страната все още не е в пика си. Това става ясно след проверки на БТА на борси, магазини и пазари. Източник на проблеми за търговците се оказват и големите вериги, които са добре заредени и са с конкурентни цени, а в много случаи предлагат рибата изчистена.

Това се вижда още на входа на „Женски пазар“ в столицата, където една от търговските вериги е поставила пред вратите си седмична оферта от 6,99 лева за килограм пресен български шаран. Навлизайки навътре в пазара, цената е 10 лева/кг. Сред другите предпочитани риби скумрията е на цена 7,30-8,30 лева/кг, паламудът е 12,80 лева/кг, мерлузата – 7,80-8,30 лева/кг, пъстървата се продава за 12,80 лева/кг, рагуто от сьомга е 5 лева/кг, а чернокопът – 9,60 лева/кг.

На друг столичен пазар – „Красно село„, шаранът се продава по 14,60 лева за килограм в специализирания магазин до пазара, а рибите са между 1,5 и 3 килограма. Иначе замразената чистена скумрия се търгува по 10 лева за килограм. Пресен див лаврак се предлага по 39,90 лева/кг. Риба фагри – прясна, известна  и като „царска риба“ – по 42 лева/кг., сом (филе) е с цена 29,90, сьомгова пъстърва – по 21,30 лева/кг, но филето от сьомгова пъстърва вече струва 27,90 лева/кг, а филе от треска се купува по 18,20 лева/кг. Котлетите от акула са 18,50 лева за килограм. Калканът лежи в тавата с лед с етикет 38,00 лева за килограм. Пресният паламуд може да се вземе срещу 16,90 лева за килограм. Може да си отнесете вкъщи и филе от риба тон срещу 59,00 лева за килограм.

На пазара в столичния квартал „Люлин“ шаранът е с цена 10,80 лева/кг. На същата цена е и котлет от толстолоб, а сред другите предложения е кефал за 10,50 лева/кг.

Като цяло търговците в София не забелязват завишен интерес в последните дни. Казват, че търсенето е „както обикновено“. Цените са по-високи от миналата година, но в рамките на 1-2 лева. Справка показва, че миналата годината цената на шарана в столицата е била средно 8,50 лева/кг.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора

РЕКЛАМАspot_img