До 2025 г. закриваме домовете за деца

До 2025 – година по-рано от предвиденото, България да закрие домовете си за деца – тази своя цел обяви социалната министърка Иванка Шалапатова.

„С приемането на Визията за деинституционализацията България заяви ясно, че до 2025 г. ще закрие всички специализирани институции. Това са т.нар. домове „Майка и дете“, впоследствие бяха наречени Домове за медико-социални грижи за деца. Има все още четири институции с под 200 деца – в Кърджали, Варна, Стара Загора и в Плевен. Ние ще изпреварим заложената цел за тяхното закриване с една година“, каза Шалапатова в интервю за БТА.

Тя споделя, че при встъпването ѝ в длъжност като министър е установила, че няма достатъчна подготовка за закриването на последните специализирани институции, затова предприела пълна мобилизация. Първо била създадена работна група от експерти, участвали в процеса на деинституционализация досега.

„В края на тази година, през декември, планираме да организираме специална церемония, на която символично ще изгасим осветлението на последния дом. По този начин България ще може да отбележи края на една историческа епоха, в която деца са се отглеждали групово в институции“, посочва министърката.

Тя описва няколко стъпки за закриването на един такъв дом. На първо място спира настаняването на нови деца, на второ – задълбочена оценка на потребностите на детето, вкл. за съхранените връзки с роднини. Третата стъпка е изработване на план за грижа на детето извън дома.

„Трябва да се види дали е възможно грижата да се поеме от родното семейство, ако не – да се намери приемно семейство, а като последен вариант – в център за настаняване от семеен тип. В дома в Кърджали вече беше спряно приемането на нови деца. През декември м.г. са изведени две деца – едното в приемно семейство, другото е интегрирано в биологичното си семейство. На 8 януари трето дете е изведено, защото вече ще живее със своите осиновители“, казва Шалапатова.

Целта е не само децата да бъдат изведени от домовете, а да намерят подкрепящо семейство.

Четете още

Избор на редактора