До 3 г. затвор грозят скитника, поругал гроба на Неофит

Повдигнато е обвинение на мъжа, който вчера беше задържан за оскверняване на гроба на патриарх Неофит. Това заяви на брифинг говорителят на Софийската районна прокуратура Николай Николаев. За подобно деяние законът предвижда наказание от до три години затвор или пробация, обясни Николаев.

Прокурорът допълни, че няма писмени доказателства мъжът да има психични заболявания, но е възложено изготвяне на съдебно-психиатрична експертиза. „Мярката ще се гледа утре в Софийски районен съд“, каза още Николаев.

Заместник-началникът на Първо Районно управление (РУ) комисар Георги Гечев заяви, че мъжът е 37-годишен, без предходни криминалистични прояви. Задържан е в района на НДК няколко часа, след като видеозаписите са пристигнали в полицията. „Мъжът води скитнически начин на живот и видимо има психични отклонения“, каза още Гечев.

Той призова при бъдещи подобни случаи всички материали, които могат да помогнат на полицията да стигне по-бързо до извършителите, да бъдат изпращани първо на полицията.

Във вторник вечерта от МВР съобщиха, че полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) са задържали мъжа, който се вижда на видеокадри, разпространени от Българската православна църква (БПЦ)- Българска патриаршия, от които е видно как той поругава гроба на патриарх Неофит.

Четете още

Избор на редактора