Пеевски и Чакъров са новите лидери на ДПС

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са новите съпредседатели на ДПС. Двамата са били избрани единодушно от делегатите на Националната конференция.

Тандемът в ръководството Доган предложи в началото на тази година в обръщение към структурите на партията ден преди рождения ден на Движението, следвайки „принципа на взаимното допълване“. Очакванията са Джевдет Чакъров да носи отговорност за традиционните райони, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации, тъй като 14 години и девет последователни мандата е бил член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния интернационал.

Ахмед Доган определя Пеевски като „представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата“. Пеевски първо бе избран за съпредседател на парламентарната група на ДПС, заедно с тогавашния председател Мустафа Карадайъ, а след неговата оставка, стана и председател на групата. На 7 ноември Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС.

11-тата Национална конференция на партията се провежда под мотото „Ново начало – заедно с хората“ след критиките на Доган, че ДПС се превръща в „корпоративна, платена, партийна организация“, а партийните функционери се били откъснали от реалните проблеми на обществото.

В приветствието си до партийния актив лидерът на ДПС Ахмед Доган се обяви против провеждане на предсрочни парламентарни избори през юни.

„Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1″ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици“, предупреди Доган.

Той намекна, че е взел решение да предложи Делян Пеевски и Джевдет Чакъров за съпредседатели заради риска ДПС да бъде превзета от Пеевски. В този контекст Доган предложи на делегатите на ДПС да гласуват анблок кандидатурите на Пеевски и Чакъров, за да се демонстрира единството на партията.

„Съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения, затова означава дебат и взимане на общи решения“, коментира Доган.

Словото на Доган беше прочетено пред делегатите от евродепутката Искра Михайлова, а самият той очаквано не се появи на събитието. Михайлова поднесе от негово име „дълбоко съжаление и искрени извинения, че не може да бъде днес в тази зала“.

Турския президент Реджеп Ердоган се включи с видеообръщение към делегатите на ДПС, а основното му послание бе, че България е съюзник и надежден приятел на Турция. Той поздрави ДПС и изрази надежда, че конгресът ще бъде от полза за бъдещата работа на партията.

Турският президент говори за значение на укрепването на турско-българските отношения, както и че двете страни са съюзници и приятели.

Бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който подаде оставка през ноември 2023, също дойде на Националната конференция на движението. Той седна символично до бъдещия съпредседател Делян Пеевски.

Карадайъ обаче не излезе на трибуната, за да прочете политическия доклад,, подготвен за конференцията на ДПС. Документът бе представен пред делегатите от евродепутата Илхан Кючюк.

Четете още

Избор на редактора