ДПС изключи Аталай от парламентарната група

ДПС изключи Рамадан Аталай от парламентарната група. Решението е взето единодушно – с 44 гласа „за“, съобщи зам.-председателят на парламента Росица Кирова.

Преди да бъде отстранен, Аталай открехна завесите за случващото се в партията. В позиция до медиите той твърди, че има разпореждане от почетния председател Ахмед Доган движението да не подкрепя кабинета „Желязков“ и допълни, че има разрив в отношенията между Пеевски и Доган, а партията се управлява еднолично. 

Отговорът от председателя на ДПС на закъсня. От парламента Делян Пеевски не отрече, че Доган е давал насоки за гласуването. „Такова нещо се опита да направи. Но аз ще изпълня волята на хората, а хората искат правителство. България трябва да има правителство. А ДПС се управлява от своя председател“, заяви Пеевски. И коментира лаконично отношенията си с почетния председател с думите: „В личен план няма разрив между мен и Доган. В партиен план – аз ще изпълня волята на хората“.

А освен по високите етажи, конфликтите в ДПС са и на местно ниво. От структурите в Пловдив мотивираха решението си да поискат оставката на Рамадан Аталай. Обвиниха го в натиск и опити за манипулация.

„Проблемът е от четвъртите извънредни избори. Той манипулура структурите, прави кръг около себе си и това води до проблеми в самите структури. Отделни хора от тях са приближени до г-н Аталай.“, каза Юксел Расим от Областния съвет на ДПС в Пловдив.

„Няма чистка в ДПС. Просто има снемане на доверие“, заяви Али Байрам, общински председател, Пловдив-град.

А споровете в ДПС влязоха в дневния ред и на другите политически сили. Причината – точка в дневния ред за освобождаванети на член на ДПС от Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол.

„Пеевски разчиства хората на Доган. Има ли някой, който да не го е разбрал. Ние тук в какво сме се превърнали? В натиска си на копчета, които да одобряват разчистването на терена от страна на Пеевски? Държавата се превърна арена, на която две мафиотски крила са се хванали гуша за гуша, а останалите трябва да седим и да гледаме ли? Ние знаем, че в такива случаи в тази политическа формация понякога се стига дори до убийство и това не трябва да бъде допускано, ако искаме България да бъде нормална държава”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Председателстващият заседанието на НС Йордан Цонев опита да прекъсне депутата с аргумента, че не бива да използва обидни квалификации.

Четете още

Избор на редактора