ДПС: Най-логично е да подкрепим ГЕРБ-СДС

„ДПС съзнава отговорността си за съставяне на редовен кабинет. Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори“.

Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев по време консултациите при президента.

Според Цонев хората категорично не искат нови избори, а искат мнозинство и редовен кабинет, който да решава проблемите на българите, а решаването им минава през пълен управленски мандат на едно евентуално бъдещо правителство.

ДПС съзнава отговорността си за създаване на кабинет, като най-нормалното и най-логичното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя на изборите ГЕРБ-СДС, защото идеите на малките партии за експертен кабинет не е ясно дали ще бъдат подкрепени от първите две политически сили.

Цонев отбеляза, че заявката на малките партии за съставяне на правителство също ще зависи от волята и мнозинството на големите партии в 50-ото НС.

„Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя. Все пак това е волята на българския народ, а не нещо измислено. Още повече, че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат никак не кореспондира с това, че този мандат ще бъде подкрепен пак от първите две политически сили. Той ще зависи от мнозинството и волята на първите две политически сили и ние не виждаме никаква разлика в това, освен политическото его“, отбеляза Цонев.

Той призова политиците да загърбят политическото си и партийно его в името на решаването на важните проблеми пред обществото.

ДПС разчита на президента да убеди партиите по време на тези политически консултации в ролята си на медиатор, да бъде отговорен и да убеди политическите сили, за да се намери изход от тази ситуация:

„Няма кой друг да бъде освен вие, нуждаем се от медиация. Надяваме се, че вие ще бъдете на висотата на тази отговорност и ще убедите другите партии. Изборите са краен вариант, а не решение“, подчерта Йордан Цонев в началото на разговорите на представителите на ДСП с държавния глава.

Четете още

Избор на редактора