ДПС на Доган иска отлагане на изборите

„Алианс за права и свободи“ на Ахмед Доган ще предложи отлагане на изборите заради „ненормална предизборна ситуация“. Това заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров по повод ареста на независимия депутат и кандидат-депутат от Шумен Джейхан Ибрямов, близък до почетния лидер Ахмед Доган.

Това, което се случва е безпрецедентно за страната ни. По време на предизборна кампания, а и преди нея, виждате, че фокусът е изключителна активизация на определени органи в страната. Всичко това може да се обобщи като силно изразени репресии“, посочи още той.

Чакъров посочи, че е поискал информация за ареста от служебния премиер Димитър Главчев, вътрешният министър Атанас Илков, от президентството и от председателя на парламента Рая Назарян, но никой не му отговорил какви действия са предприети по отношение на имунитета на Джейхан Ибрямов.

Отникъде не получих отговор – какви са тези действия, има ли промяна по отношение на статуса на имунитета на Джейхан Ибрямов“, казва Чакъров.

Вече стана ясно, че Софийската градска прокуратура вече е уведомила ЦИК и парламента за ареста и е поискала сваляне на имунитета на Ибрямов. Той беше задържан късно снощи. По информация на OFFNews при обиска на дома му от представители на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) са били открити белязани пари.

Ако това стане, Ибрямов ще бъде обвинен за купуване на гласове.

„Случващото се може да се изрази с една дума – репресия. Виждат се действията на завладяната държава. Хората ни се обаждат от цялата страна, готови са за протести. Ситуацията не е за подценяване. Призоваваме хората към мирни и демократични действия, но хората са притеснени и да се надяваме, че редът ще бъде опазен“, каза Чакъров.

Той се надява, че темата ще бъде обсъдена по време на утрешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Чакъров се включи в протеста пред Съдебната палата в Хасково, където днес се гледа мярката на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той беше задържан преди две седмици и обвинен за участие в организирана престъпна група за усвояване на евросредства. Искендер е на пето място в листата в Хасково на „Алианса за права и свободи“ на Доган.

Четете още

Избор на редактора