Държавата: Битката за Капитан Андреево не е загубена, само се проточва

Договорът на частната фирма „Евролаб 2011“ за „Капитан Андреево“ е сключен в условия на системни тежки нарушения и пороци. Категорични сме в настояването си пред съда, че това споразумение е нищожно и няма как да продължава. Това коментира пред bTV зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов.

Той посочи още, че решението на съда да остави частната лаборатория на границата не означава, че битката е загубена, а само, че се проточва повече.

„Ще отстояваме интересите на държавата и върховенството на закона до края“, категоричен бе зам-министърът.

По думите му контролът на храните по границата в момента е значително по-добър от преди.

Според Христанов проверката на Европейската комисия е извършена по сигнал от правителството и всякакви спекулации в тази посока са неверни. Една от констатациите на комисията е катастрофалното състояние на сградния фонд.

„Не може да се изпълнява официален контрол в сграда, на която покривът тече, а стените не са изрядни. Беше коментирано и отсъствието на видеонаблюдение“, коментира резултатите от проверката Христанов.

Той каза още, че никога досега европейските ни партньори не са гледали с толкова голямо внимание кой ще бъде министър на земеделието и кой ще ръководи БАБХ.

Иван Христанов каза още, че в началото на кабинета „Петков“ е било ясно, че БАБХ е „страшно продънена структура“.

Зам.-министърът коментира, че в четири направления срещу него има заплахи – медийни, политически, институционални и свързани със съда.

„Четвъртият тип заплахи е малко странен, но продължавам да се питам защо излезе прессъобщение на ВАС за делото преди да е публикувано самото решение. Това беше спусъкът за медийната атака срещу нас“, отчете Христанов.

Четете още

Избор на редактора