Държавата дава 100 млн. за Детската болница

Служебното правителство одобри график за реализиране на дейностите по изграждане на Националната многопрофилна болница за активно лечение на деца в София. Това съобщи по време на брифинг Людмила Петкова, заместник министър-председател и служебен министър на финансите.

Графикът включва необходимите дейности и сроковете за изпълнение, подчерта тя.

От държавния бюджет са осигурени 100 млн. лв., които са като едно първо финансиране по разчистване на терена, за проектиране и за други дейности. С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение и то е за безвъзмездна помощ за осъществяване на консултантски услуги. Услугите ще бъдат предоставени от белгийски консорциум, избран от Европейската инвестиционна банка, който ще изготви три стратегически документа по отношение на структурата, функциите и необходимото оборудване и обзавеждане на болницата, каза още Петкова.

В началото на септември предвиждаме да стартира процесът по проектиране, съответно и изборът на обществена поръчка за проектиране на болницата. След това, от 2025 г., да започне и строителството на Националната детска болница, допълни още тя.

Вицепремиерът и министър-финансите в служебния кабинет увери, че необходимите средства за изграждане на болницата ще бъдат предвидени в Закона за държавния бюджет за България за 2025 г., както и в средносрочната бюджетна прогноза. Те ще включват средствата, необходими за строителството, т.е. за изграждане на болницата, както и за необходимото обзавеждане и оборудване, разясни тя.

БТА припомня, че на 1 юни започна разчистването на терена, определен за изграждане на Национална детска болница в столичния район Горна Баня.

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев посочи, че кабинетът полага усилия за съкращаване на сроковете по изграждането на детското лечебно заведение.

Не имитираме активност, а искаме реални дейности. До последния ден на това служебно правителство ще следим какво се случва по този проект, а той е приоритетен, каза Главчев.

Четете още

Избор на редактора