Държавата ще заведе дело за Руската църква

Изпълняващият функциите главeн Борислав Сарафов прокурор сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на православния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ – Руската църква в столицата, на българската държава. На среща с министър Андрей Цеков Сарафов предостави 4 тома документи в помощ на юристите на ведомството.

Проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството след срещата с обвинител номер едно.

На среща в кабинета на  главния прокурор Сарафов разяснил на Цеков установеното от прокурорската проверка.

МРРБ може да заведе дело, на база на което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, стана ясно от думите на Виктор Малинов, завеждащ отдел „Надзор за законност“ във Върховната административна прокуратура (ВАП).

Малинов добави, че според Сарафов от обществен интерес е държавата да атакува по съдебен път претенциите на руската страна върху собствеността на храма.

Четете още

Избор на редактора