Търговци на едро държат лекарства на склад и създават дефицит

Има данни, че търговци на едро задържат лекарства в складовете си, което води до дефицит. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов след среща между ръководството на Министерството на здравеопазването и представители на фармацевтични производители, фармацевтичния съюз, асоциацията за развитие на паралелна търговия с лекарства и др. По думите му предстоят проверки.

На следващата среща ще се обсъди дали аптеките ще получават информация за наличностите в складовете на търговците на едро на лекарства, уточни той.

В момента има недостиг на около десетина медикамента, посочи още Златанов. С всички, с които се срещнахме днес, ще начертаем мерки, за да можем да реагираме бързо, ще създадем работещ орган, който най-малко веднъж месечно ще заседава, а крайната цел е да се минимизира рискът от недостиг, да има предвидимост на пазара. В кратки срокове ще има по-добър контрол и хората трябва да са спокойни.

Предстои днес да се установи колко точно медикаменти липсват, дали липсват при търговците на едро, може ли да се осигурят чрез паралелен внос, може ли да бъдат адекватно заместени от налични в аптечната мрежа медикаменти, допълни Златанов. Ще се анализират причините, поради които търговците на едро задържат лекарствата в складовете си.

Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, каза, че ще предложат всяка опаковка, отпускана по лекарско предписание, да бъде верифицирана и отписвана от системата за верификация на лекарствените продукти. По думите му в момента в България само около 40 на сто от опаковките, отпускани по лекарско предписание, се отписват от системата. Ако се осигури напълно спазване на българското законодателство, опаковките, които са отписани от системата, никога повече няма да могат да бъдат изнасяни в други държави от Европейския съюз, допълни Денев. Останалите 60% се отпускат на пациент или нещо друго се случва с тях, без да бъдат верифицирани и отписани от системата, обясни той. По думите му такава информация има както за болничните аптеки, така и за самостоятелните.

В отговор на въпрос дали трябва да се промени формулата на Специализирана електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, чиято цел е предотвратяване на недостиг на лекарства на българския пазар, Денев каза, че системата трябва да бъде запазена, работата й да бъде подобрена, използвайки данните от верификационната система. За да имаме качествени данни от верификационната система, показващи реалния брой опаковки, които се отпускат в страната, трябва 100% от тях да бъдат верифицирани и отписвани от системата, допълни Денев. За да се гарантира, че няма да има недостиг на лекарства в страната, СЕСПА трябва да работи значително по-добре, отколкото работи в момента, каза още той.

Боряна Марникова, директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, коментира след срещата, че в новосъздадения съвет ще внесе искането да има проактивен компонент да се намалят административната тежест и сроковете спрямо паралелния внос чрез процедури, а не чрез нормативни промени.

По думите й трябва да има ясни планове как ще се процедира, когато се установи принудителен недостиг на лекарства, как ще бъдат информирани лекарите и фармацевтите за недостига. Нужни са строг контрол и недопускане на незаконни практики и престъпления с лекарства, допълни тя. По думите й твърдението, че се задържат лекарства в складове, за да бъдат включени в паралелен износ, е спекулация, за която няма доказателства.

Четете още

Избор на редактора