Държавна компания ще управлява затварянето на мини и централи

Получихме конкретен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде създадено държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Това съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ, на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера.

Така дори и един да остане без работа, ще може да бъде преназначен при същите условия на работа, от мините в това държавно предприятие, каза още Пламен Димитров. Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 година, добави той.

Миньори и енергетици протестират пред Министерския съвет под надслов „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“. В протеста се включиха работници от целия въгледобивен сектор в България.

Организаторите на протеста от КНСБ и КТ „Подкрепа“ се опасяват от закриване на работни места – около 12 000 в комплекса „Марица Изток“ с тенденция след 2030 г. те да станат 15 000. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени индиректно до 100 000 работни места от сектора.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се качи на трибуната на протестиращите пред сградата на Министерски съвет, веднага след като приключи срещата му с премиера и съобщи, че е поставил четири основни искания към властта.

„Искаме постигнатите споразумения за натоварване на мините да бъдат описани с конкретни срокове по години и искаме да се подсигурят застрашените работни места в сектора“, заяви Димитров.

Друго искане, поставено от него към премиера Денков, е отпуснатите средства за подпомагане на енергийния сектор реално да стигнат до  миньори и енергетици.

„Четвъртото ни искане е всички парламентарно представени партии да излязат поименно пред нас и да гарантират, че без значение кой ще  управлява следващите девет месеца, не правителството, а партиите да гарантират, че подписаните договорки ще бъдат изпълнени, защото се уморихме от бездействието на различни правителства“, каза Димитров.

По негови думи властта има двуседмичен срок, за да изготви споразумението и да покани протестиращите на преговори. Димитров посочи 30 септември за краен срок.

Четете още

Избор на редактора