Дядо Николай се оттегля от битката за патриарх

Пловдивският митрополит Николай не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за следващ патриарх, съобщи той в сайта на Пловдивската митрополия.

Като основен аргумент за решението си Николай Пловдивски изтъква, че не може да допусне неприязънта към него, която по думите му е „нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за накърняване на достойнството на Църквата и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение върху нейната независимост и свободния избор на нейните предстоятели“.

Той допълва, че „още пред отворения ковчег“ на починалия патриарх Неофит са започнали „медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол“.

Според него едни и същи „експерти“ по църковните въпроси, измежду които по думите му са бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 г. са били „обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да „кадруват“ следващия български Патриарх“.

Четете още

Избор на редактора