Евакуацията на горящия самолет смая света

Имаха само няколко десетки секунди, за да избягат от горящия ад, но все пак успяха. Безупречната евакуация на пътниците от полет на Japan Airlines на летището в Токио смая света.

Авиационни експерти казват, че екипажът се е възползвал от тяхното строго обучение и щастливите пътници са следвали съветите за безопасност. Благодарение на това нито един от 379-те души на борда не е загинал.

Кадрите бяха ужасяващи. Airbus A350 на Japan Airlines се превърна в огнен снаряд, след като се приземи на пистата на летище Ханеда поради сблъсък с друг по-малък самолет. Чудо, светът оцени новината, че всички пътници са успели да излязат навреме. Как се случи светкавичната евакуация?

Решаващо нещо: пътниците се втурнаха към аварийните изходи на горящия самолет без ръчен багаж, според инструкциите на екипажа. Фактът, че са оставили ценностите си на борда, според авиационни експерти е основният фактор за успешната евакуация на всичките 379 души, пише BBC.

„В нито едно от видеата, които гледах, не виждам нито един пътник, който да е носил багажа си. Ако хората се опитат да вземат багаж, ще бъде наистина опасно, защото ще забави евакуацията“, каза професор Ед Галеа, директор на групата за пожарна безопасност в университета Гринуич, пред BBC.

В същото време състоянието на самолета значително затрудни евакуацията.

„Условията за евакуация далеч не бяха идеални. Самолетът беше наклонен и пътниците трудно се придвижваха“, посочва Галеа.

Само три надуваеми пързалки можеха да се използват за евакуация, но те не бяха правилно разгърнати спрямо позицията на самолета. Освен това системата за озвучаване на самолета се повреди, оставяйки екипажа да използва мегафон, за да дава инструкции на пътниците, казаха от Japan Airlines.

Бивша стюардеса на Japan Airlines каза пред BBC, че пътниците са имали невероятен късмет. В такива ситуации е много трудно да се гарантира, че пътниците няма да изпаднат в паника и ще слушат екипажа.

„Фактът, че успяха да накарат всички да избягат, е резултат от добрата координация между екипажа и пътниците“, каза бившата стюардеса, която отказа да бъде назована.

Фактът, че Japan Airlines се смята за безопасна авиокомпания, парадоксално се дължи на катастрофален инцидент, който се случи преди почти четиридесет години. На 12 август 1985 г. полет на Боинг от Токио до Осака се разби след дефектен ремонт на самолета от техници на Боинг. Загинаха 520 от 524 души на борда. И до днес това остава най-смъртоносният инцидент с един самолет в историята на авиацията.

Четете още

Избор на редактора