„Евровизия“ отказа на Зеленски да направи обръщение

Организаторите и собствениците на песенния конкурс „Евровизия“ отказаха на украинския президент Володимир Зеленски да направи видеообръщение преди финала в събота в Ливърпул, съобщи БНР.

Володимир Зеленски се надяваше да отправи призив към 160-милионната аудитория да бъде продължена подкрепата за страната му във войната с Русия.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който обединява повече от 100 телевизионни оператори, е загрижен, че появата на Зеленски рискува да политизира събитието.

Вестник „Таймс“ цитира говорител на организацията да казва: „Песенният конкурс „Евровизия“ е международно развлекателно шоу и се ръководи от строги правила и принципи, установени от създаването му. Част от тях и един от основните принципи на конкурса е неполитическият характер на събитието“.

Не за първи път отказват на Зеленски изяви на големи развлекателни и спортни събития. През март не му бе позволено да направи обръщение при раздаването на филмовите награди „Оскар“, същото се случи и на световните футболни финали в Катар през декември.

Поради невъзможността Украйна да бъде домакин на „Евровизия“, след като спечели конкурса миналата година, Европейскят съюз за радио и телевизия се обърна към Би Би Си да организира тазгодишния финал, защото британският представител Сам Райдър приключи на второ място.

Четете още

Избор на редактора