ЕК ще разследва България заради „Лукойл“

Европейската комисия ще разследва България, след като стана ясно, че руската компания „Лукойл“ се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

Това съобщи тази вечер „Политико“. Сутринта днес изданието публикува разследване как от бургаската рафинерия на „Лукойл“ натрупали печалбата чрез дерогацията, позволяваща на България да продължи да внася руски суров петрол до 31 декември 2024 г.

„Обърнахме внимание на това и помолихме българите да дадат обяснение“, заяви пред „Политико“ висш представител на ЕК, пожелал анонимност.

София спечели дерогацията от забраната на ЕС за внос на руски суров петрол по море миналата година, след като изтъкна, че доставките са необходими за нейната енергийна сигурност, припомня изданието.

Лукойл не наруши санкциите, но изпрати почти 3 милиона барела рафинирани продукти с руски произход по море само между март и юли тази година, включително до страни от ЕС като Малта, показват данни за доставките – еквивалентно на приблизително един от всеки пет барела суров петрол нефт, пристигащ на местното пристанище Бургас и след това преработен в рафинерията.

Въпросът предизвика политически скандал в България, пише „Политико“.

Четете още

Избор на редактора