Евросъюзът връща митата върху украински стоки

Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие за възстановяване на митата върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти, съобщи БТА.

Това ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и меда. В бъдеще трябва да има определена квота от тези стоки, които могат да се продават безмитно в ЕС. При достигане на това количество отново ще се въведат мита.

Засега суспендирането на митата ще продължи да се прилага за вноса на пшеница, въпреки че при определени условия ще бъде възможно да се предприемат мерки. Съгласно временното споразумение тези правила ще се прилагат до юни 2025 г.

Споразумението бе постигнато след редица протестите на земеделските производители в целия съюз. ЕС отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г. в знак на солидарност, за да подкрепи украинската икономика след началото на мащабното руско нашествие.

Първоначално блокът планираше да удължи до 2025 г. срока на отмяната, която трябваше да изтече през юни 2024 г., въпреки големите спорове около износа на зърно и други стоки от Украйна за ЕС.

В края на януари Европейската комисия обяви, че безмитният внос ще продължи, но се въвежда т.нар. „аварийна спирачка“, т.е. облагане при внос на големи количества от определени стоки – например пилешко месо, захар и яйца.

На 3 май миналата година по настояване на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия бе въведена забрана за влизане на четири типа украински зърнени стоки на пазарите на тези страни. Причината бяха твърдения за големи количества слънчоглед, внесен на този пазар. Забраната отпадна през есента.

Четете още

Избор на редактора