Единият брат Галев се върнал тайно от ЮАР. И починал от инфаркт

Ангел Христов, единият от т.нар. братя Галеви, се върнал в България и е починал от инфаркт, съобщи „Струма“.

54-годишният дупничанин ще бъде погребан днес. Опелото ще е в храма „Св. Георги“ в Дупница и се очаква да има засилено полицейско присъствие.

„Жалко, че си отиде млад човек. Двамата много направиха за обновяване на черквите в района. Патронните икони на църквите, които са от златна мозайка, са дарение от тях.“, каза архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Ангел Христов и Пламен Галев избягаха от България през 2012 г., малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване.

В българските служби циркулира информацията, че фирмата за охрана на Галев и Христов е регистрирана в столицата и най-голям град на ЮАР – Йоханесбург. В края на 2019 г. дори е имало парти за откриването й, на което са присъствали и други българи, издирвани от Интерпол.

„Братята“ умишлено избрали Южноафриканската република, с която България няма правно споразумение за размяна на издирвани от правосъдието.

Предполагаше се, че двамата ще се върнат през 2022 г., когато изтече абсолютната давност на присъдите им, прочетени от Върховния касационен съд (ВКС) през 2012 г.

„От вас научавам, че се е прибрал и че е починал. Нищо не сме чули в селото. Рядко минава покрай имота, но никога не съм виждала някакво движение на хора“, каза кметът на Ресилово Мариана Доцина.

В Ресилово е имението на братя Галеви, където след бягството им от страната остана да живее жената на Ангел – Радмила с дъщеря си и сина си. Радмила е треньорка по художествена гимнастика.

Ангел Христов е от Сандански, но близките му настоявали да бъде погребан в Дупница, където е прекарал по-голямата част от живота си.

Не ясно как издирваният с червена бюлетина от Интерпол Христов е минал границата, без да бъде арестуван.

По непотвърдена информация той се настанил в имението си в Ресилово, където се почувствал зле и починал от инфаркт.

На този етап никой не се ангажира да потвърди или да коментира ситуацията.

Четете още

Избор на редактора