Единият от терористите вербуван срещу 500 000 рубли

Заподозреният за терористичната атака край Москва Шамсутдин Фариддун, роден през 1998 г., каза по време на разпит при задържането му, че е бил вербуван в един от чатовете на Telegram. Това става ясно от видео, публикувано в канала Telegram на главния редактор на телевизионния канал RT Маргарита Симонян.

„(Организаторите на терористичната атака) писаха в Telegram – без име, без фамилия, без нищо. Писаха ми“, каза той. Мъжът призна, че е слушал проповедник в социалните мрежи и му писал мним помощник на проповедника. Обещал му пари за убийството на хора, разказва Бгнес.

На видеото се вижда как мъжът се тресе, докато говори за това, което е направил. По думите му той пристигнал от Турция на 4 март и получил заповед да убие всички присъстващи на концерта, за което ще получи 500 000 рубли. Половината от парите веднага били преведени по сметката му, а след това е имало тренировка. Той твърди, че не знае кой му е дал оръжието.

Трима граждани на Таджикистан, чиито снимки бяха разпространени в каналите на Telegram след терористичната атака в района на Москва, не са замесени в извършването на престъпления в Русия, съобщиха от МВР на Таджикистан, на което се позовава ТАСС.

Двама от тях са в републиката, един работи в Русия в Самара. Според ведомството Риводджидин Исломов и Махмадрасул Насриддинов „дойдоха от Руската федерация в Република Таджикистан на 26 ноември 2023 г. и се намират по местоживеене“. Ведомството публикува и техни снимки. Друг гражданин, Рустам Назаров, „в момента работи като таксиметров шофьор в Самара“, уточниха от ведомството.

Четете още

Избор на редактора