12.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Еди Рама пришпорва Скопие за Френското предложение

Северна Македония трябва да приеме без никакво колебание Френското предложение. Това заяви албанският премиер Еди Рама пред АТА. Според него то проправя пътя към започване на преговори за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония.

На пресконференция след срещата на върха на НАТО, която се състоя в Мадрид, Рама информира за положените усилия за постигане на споразумение, което да проправи пътя към официално започване на преговорите, съобщава БТА.

“Редовно бях в контакт с френския президент Еманюел Макрон, на когото дължим голяма благодарност, защото той лично следеше този процес в продължение на 48 часа без прекъсване, дори след полунощ си разменяхме съобщения”, заяви Рама.

“Според мен новото предложение е напълно приемливо. Обществото в Северна Македония трябва да почувства облекчение, защото бе преодоляна задънената улица, като бяха премахнати някои нюанси, които правеха предишното предложение неприемливо”, каза Рама.

“Ние нямаме проблем с България, нямаме безпокойства от какъвто и да е друг характер, с изключение на притесненията, предизвикани от подхода на България към Северна Македония и превръщането на Северна Македония и Албания в заложници в условията на процес, който можеше да бъде много по-цивилизован и европейски от страна на България. Но всичко това е вече минало и с приключването на прегледа от страна на Северна Македония на последното френско предложение няма какво повече да се добави, що се отнася до България. Надявам се, че надолу по веригата няма да се сблъскаме с други случаи, подобни на случая “България”, в други форми, като израз на криворазбрания дух на разширяването”, каза Рама.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини