Екоактивисти замеряха с торти шефа на „Райън еър“

Екоактивисти атакуваха днес ръководителя на авиокомпанията „Райън еър“ Майкъл О’Лиъри с крем торти пред основната сграда на Европейската комисия в Брюксел, предаде Ройтерс.

Целта на атаката е да бъде изразен протест срещу въглеродните емисии на авиокомпанията.

„Спрете замърсяването“, изкрещя активистка, след като удари О’Лиъри в лицето с крем торта, докато той се готвеше да се снима с картонено изображение в цял ръст на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Втора активистка го удари по тила, отново с крем торта. Двете жени не се представиха и не казаха дали са представителки на конкретна организация.

„Райън еър“ е най-голямата авиокомпания в Европа по брой на пътниците и сега превозва над 20% повече пътници, отколкото в периода преди коронавирусната пандемия, отбелязва Ройтерс.

Според базирания в Брюксел мисловен тръст „Транспорт и околна среда“ (Transport & Environment) самолетите на „Райън еър“ миналата година са отделили 13,3 милиона тона въглероден диоксид, което означава, че „Райън еър“ е най-големият замърсител сред авиокомпаниите.

„Райън еър“ казва, че е една от най-ефективните авиокомпании в света заради големия брой хора, които превозва със самолетите си, и поради факта, че броят на незаетите места в самолетите ѝ е малък.

„Единственото нещо, за което искам да се оплача, е, че кремът беше изкуствен и не беше вкусен“, каза на пресконференция О’Лиъри във връзка с атаката с крем торти.

Целта на посещението на О’Лиъри в Брюксел е да връчи на Фон дер Лайен петиция с 1,5 милиона подписа, в която е изложено искане за разрешение самолети да могат да преминават през френското въздушно пространство по време на стачките на френските авиодиспечери.

Четете още

Избор на редактора