Екоалея на българските ханове и царе правят в парк Кенана

Нова еко пътека в парка Кенана ще изгради Ротари клуб Хасково с подкрепата на общината. Туристическият маршрут ще започва от Кенана и ще продължава до паметника на цар Иван Асен II.

Този маршрут ще бъде еко алея на българските ханове и царе, уточниха инициаторите. По продължение на трасето в гората ще бъдат поставени информационни табели с имената на славните български владетели от Първото и Второто българско царство. На тези табла ще има QR-код, който след сканиране ще отвежда любознателните туристи към специален сайт, където ще има писмена и аудио информация за живота и делото на конкретния хан или цар.

Идеята днес беше презентирана в началото на бъдещата нова екопътека на Кенана. Тази инициатива ще се надгражда, за да се постигне максимална популяризация на славната победоносна битка на цар Иван Асен II срещу епирския владетел Теодор Комнин.

„През май ще сме готови с еко пътеката. Планираме да изградим и класна стая на открито в края на маршрута, това е мястото, откъдето се твърди, че Цар Иван Асен II е наблюдавал битката. Целта ни е на този исторически хълм да се говори за история по интересен и полезен за децата начин“, допълни кметът Станислав Дечев.

Градоначалникът и членовете на Ротари клуб Хасково поднесоха цветя пред паметника на цар Иван Асен II в село Клокотница по повод 793 години от победата при Клокотница.

Още по темата

Избор на редактора