Екоинспекция запечатва къмпинг „Айлякъ“ край Атия

Със скандал се очертава да започне новият туристически сезон по Южното Черноморие, съобщава БНР.

Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град. Собственикът му вече е получил акт за забрана на достъпа до къмпинга и принудителна административна мярка за прекратяване на дейността. Този сезон известният къмпинг „Айлякъ“ няма да работи. За първи път по българското Черноморие се стига до запечатването на зона за каравани.

Къмпинг „Айлякъ“, както и залива Вромос, се намират в непосредствена близост до Военноморската база край Атия. Цялата зона се води секретна, въпреки че от години в района се осъществява туристическа дейност.

Близо 40 дка е теренът, на който е разположен къмпинг „Айлякъ“. Собственик на земята и имота е фирма „Хи ти ком“. По Кадастрална карта там няма маркиран плаж. Говорим за ронлив терен, който е част от защитената зона за птици „Бакърлъка“.

Преди месец собствениците на каравани са получили съобщение, че трябва да напуснат къмпинга. Теренът все още е ограден с телена ограда, но табелата къмпинг „Айлякъ“ е премахната.

Конкретният повод за запечатването на къмпинг „Айлякъ“ са 8 различни административни актове, издадени от Регионалната екоинспекция в Бургас, обяснява директорът на иниституцията Павел Маринов.

„В момента всички решения на РИОСВ са обжалвани. Намират се в Административния съд. Някои от тях искат и обжалването на принудителната административна мярка. Тези, които не са обжалвани, ще бъдат реализирани през предстоящата седмица, т.е. ще бъдат запечатани в присъствието на собствениците и ще започне изнасянето на нещата, които се намират на територията на къмпинга и на другите имоти“.

Четете още

Избор на редактора