Експертиза проверява как полицаят е застрелял грабителя

До края на деня ще стане ясно ще повдигне ли прокуратурата обвинение на полицейския служител, който вчера простреля заподозрян по време на полицейска акция. Това каза говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев.

Решението на прокуратурата ще зависи от назначените експертизи, като диапазонът е от неизбежна отбрана до евентуален умисъл. Христо Кръстев коментира, че със сигурност не може да се говори за пряк умисъл, тъй като има свидетели, които са казали, че полицейският служител, който е 33-годишен и има множество награди, е произвел предупредителни изстрели и няколкои пъти е извикал: „Стой! Полиция, ще стрелям“.

Това, което ще се изяснява, е мястото, на което е попаднал куршумът, дали е можело да бъде предотвратена смъртта, като за тази цел са назначените експертизи.

Първоначалните експертизи са установили, че двамата полицейски служители не са употребили алкохол или наркотици, но на служителя, за който се предполага, че е произвел изстрела, е взета и кръвна проба.

Иззети са видеозаписи, разпитани са свидетели, включително и двете задържани момчета, които са били заедно с починалото момче. Те вече са с повдигнати обвинения за грабеж и предстои прокуратурата да поиска тяхното постоянно задържане.

От държавното обвинение не изключиха и изобщо да не бъде повдигано обвинение, ако при абсолютна необходимост е произведен фаталният изстрел, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора