Експертизите с кюлчетата на Борисов: тука има, тука няма

„Ще предложа още в четвъртък мониторинговата група за ситуацията в България да насрочи изслушване през есента. Съществува голяма вероятност на него да бъде поканен главният прокурор, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и Барселонагей”, съобщи късно снощи евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

„В Брюксел няма нито един документ с констатация, че кадрите с кюлчетата и видеото от чекмеджето в  дома на Бойко Борисов са манипулирани. С тази информация ГЕРБ и ЕНП забъркват Европейския парламент в скандал, казва в позицията си тя. Така Йончева реагира на информацията, която се разпространи вчера по медиите от депутата от ЕНП Томаш Здеховски,, че са извършени пет експертизи на снимките и видеото на чекмеджето в дома на Бойко Борисов, които установяват, че кадрите са манипулирани.

Според Йончева от България има получено едно писмо, което не е коментирано в мониторинговата група за наблюдение на ситуацията в България, на която тя е член. В него няма съществен напредък по поставените въпроси за разследвания от обществен интерес – Барселонагейт, кюлчетата в чекмеджето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и др., уточнява още  Йончева. По отношение на изследването на снимките изрично е написано: „Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето“.

Заключението за кюлчетата е, че „категорични изводи не могат да се направят, защото са установени промени в метаданните на файловете, за да не се вижда датата и устройството, което е използвано. Йончева обръща внимание, че въпросното изявление на Здеховски е направено в началото на заседание на Комисията по бюджет на Европейския парламент, без темата да е била предвидено в дневния ред, а информацията става публична в деня, в който Европейската комисия разпространи годишния доклад за върховенството на закона и за пореден път критикува българия за слаба ефективността на борбата с корупцията в България, липсата на окончателни присъди за представители на властта и използването на съдебната система за разправа с журналисти.

„Недопустимо е никой друг от колегите да не разполага предварително с информацията, разпространена от Здеховски”, заяви  евродепутатката от БСП Цветелина Пенкова в Комисията по бюджетен контрол. Според нея, “това е очевиден опит на ЕНП да използва институциите на ЕС за да изчисти образа на бившия ни премиер от тежките обвинения в корупция, които доведоха до загубата му на последните парламентарни избори”.

Очаквано евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков защити Здеховски, че е направил тов, което гражданите искали, информацията да стане публична и да се „сподели част от това, което е пишело в писмото”,

„От началото беше ясно, че тези снимки и видеа  са манипулирани с цел да обслужат нечистоплътни партийни интереси. Радвам се, че това се доказа след петорна експертиза, и то от Брюксел“, обяви депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева.

„Главният прокурор да се съсредоточи върху основната критика, че липсват разследвания за корупция по високите етажи на властта, каза по БНТ днес и министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова. „Така тя коментира информацията за манипулираните кадри. Според нея, буди недоумение защо главният прокурор не отговаря на българските народни представители, а говори пред евродепутати.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева вчера отказа коментар на информацията от Брюксел като обясни пред бТВ, че ставало въпрос за служебна комуникация между българската и европейската прокуратура.

Четете още

Избор на редактора