17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Електронната хоспитализация – от август

Електранната хоспитализация трябва да влезе в сила от 1 август. Системата вече се тества. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова.

Тя каза, че дигитализацията трябва да помогне при обикалянето от кабинет на кабинет и да пести време на пациентите.

Здравният министър отбеляза, че дигитализацията в здравеопазването е процес, който е започнат от предишни правителства.

„В последните 6 месеца направихме така, че да наваксаме закъснението на служебното правителство. Това е един от инструментите, които ще извадят здравеопазването „на светло”, а всички ние като пациенти имаме интерес това да се случи“, посочи проф. Сербезова.

От 1 юни всички прегледи при лекари от извънболничната помощ се подават електронно към Националната здравно-информационна система. Предвижда се, освен направлението за хоспитализация да е електронно, епикризата също да е в електронен формат, като ще се знае и в коя болница има свободни легла, за да не се лута линейката от едно лечебно заведение към друго. Това ще помогне и за проследяване дали пациентите се хоспитализират прекалено често по диагнози, които са свързани, което поставя под въпрос качеството на услугата.

Сербезова каза, че е възможно да има още уволнения на директори на болници. Преди дни здравният министър освободи директорът на най-голямата болница за спешна помощ “Пирогов” – проф. Иван Поромански.

Сербезова уточни, че това е било резултат от проверки. “Ние не изчегъртваме, защото ако изчегъртвахме за шест-седем месеца щеше да има много смени. Ние не правим смени ей така, защото някой е назначен от някого, защото някой е дошъл да каже нещо за някого”, каза още тя.

В същото време лекари от “Пирогов” протестират срещу уволнението на директора проф. Поромански. Началници на клиники изпратиха протестно писмо до Кирил Петков и проф. Асена Сербезова, в което твърдят, че уволнението на проф. Поромански е било необосновано и формално.

 

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини