„Епидемия“ на Капитан Андреево. Инспектори болни заради одита

Продължават заплахите към служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради проверките на ГКПП „Капитан Андреево“. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Иван Христанов на извънредна пресконференция в БТА.

„Трима инспектори не дойдоха на работа в тези 4 дни на одита. Пуснаха си болнични вечерта преди проверката. Имаме сигнали, че те и семействата им са били заплашвани да си пуснат болнични, за да не дойдат на работа“, съобщи Христанов.

По думите му в серията заплахи са попаднали двама народни представители и трима висши чиновници. На двама души са били предложение подкупи.

Пунктът на ГКПП „Капитан Андреево“ беше отдаден под наем при съмнително проведен търг в края на миналата година, като договорът тече от 1 февруари тази година, поясни зам.-министърът. В следващата седмица ще бъдат обобщени данните от проверката на договора и на дейността на пункта, извършена от три контролни органа.

„Последните 10 години управлението на тези помещения е свързано с едно лице, свързвано последните 20 години с подземния свят на България“, посочи Христанов. По думите му фирмата е „Евролаб 2011“, а човекът, представян за неин собственик, се казва Васил Димитров. „В момента, доколкото знам, е болен, и не съм сигурен дали успяха да му връчат документа за освобождаване на помещенията“, каза Христанов. На въпрос кой стои зад него, той отговори, че това е работа на контролните органи.

По темата говори и директорът на БАБХ Христо Даскалов. По думите му от 9 години Отделът по вътрешен одит към БАБХ не е проверявала граничния пункт. В този отдел работят над 100 души. „Една част от служителите чакат властта да си отиде и да се върнат нещата“, посочи той.

Одитът е констатирал, че 6-те сгради, предоставени от държавата на БАБХ, за да осъществява контрола върху всички, влизащи в страната и ЕС храни от растителен и животински произход, са в много лошо състояние. „Последните 10 години те не са били под стопанисване на БАБХ, а на фирмата, с която е имало договор“, обясни Даскалов.

Според него от тук нататък ще трябва да се вложат много средства, за да се поправят изкъртените стени, замърсените повърхности, висящите тавани. „Ще трябва да се направи основен ремонт“.

Сред констатациите е и промяната на предназначението на някои сгради, което прави непълноценен контрола. Даскалов подчерта, че става дума за фуражите. „Сградата, която трябва да контролира качеството, е със сменено предназначение. Сега е офис на фирмата наемателка и трите ѝ каси. През всички тези години ние не сме имали такава сграда“.

Ахилесовата пета е фитосанитарният контрол, посочиха участниците в брифинга. „Най-доходоносните дейности са били внимателно изолирани и впоследствие приватизирани“, посочи зам.-министърът.

ГДБОП бяха сезирани още в края на тази седмица на база на предварителните данни от одита. В понеделник ще им се изпрати сигнал с по-пълни данни, който ще бъде адресиран и до главния прокурор Иван Гешев, както и до прокуратурата в Хасково. „Той ще е допълнен и с откритията, че нашите собствени контрони органи не са се появили на границата в последните 9 години, така че те да продължат да изследват хипотезата за нарочно поведение, за свързаност между висшия състав на предходния състав на БАБХ и съответните частни оператори на границата за този период“, каза проф. Даскалов.

„Напълно сме наясно, че сме застанали зад едно задкулисие, което вече има конкретни имена и политическият чадър над него, който също се прояви преди няколко седмици“, заяви заместник-министърът на земеделието пред bTV.

Според първите данни от проверката само от фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв за последните десет години и още 150-200 млн. лв. от други подобни схеми.

Христанов обясни, че за миналата година средно на ден на ГКПП „Капитан Андреево“ са били отхвърляни шест тона храни за наличие на пестициди, а в момента тази цифра е стигнала 22 тона храни на ден. Според него старото управление на БАХБ е осигурявало чадър.
Финалният отчет за проведения одит се очаква към края на годината.

 

Четете още

Избор на редактора