Ердоган и Орбан разменят дарове. Електричка срещу кон

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подари електромобил от турската марка ТОГГ на унгарския премиер Виктор Орбан, който пък подари на турския лидер кон, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Ердоган е на посещение днес в Унгария, където вече разговаря с унгарската президентка Каталин Новак, а по-късно се срещна и с премиера Виктор Орбан. В рамките на визитата, която ще продължи и утре, Ердоган ще участва в заседание на унгарско-турския съвет за стратегическо сътрудничество и ще отбележи 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Очаква се в хода на посещението да бъдат подписани 16 споразумения в сферите на икономиката, търговията, отбраната, енергетиката и културата. По време на контактите си с унгарските официални лица турският президент ще обсъди политически, културни, дипломатически и икономически аспекти на двустранните връзки, посочва частният телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Срещата на Ердоган с унгарската му колега се проведе при закрити врата. След този разговор Ердоган се отправи към манастира Кармелита за провеждането на шестото заседание на двустранния съвет за стратегическо сътрудничество. Там той бе посрещнат от премиера Виктор Орбан, на когото турският лидер подари черен на цвят електрически автомобил ТОГГ, с регистрационен номер „HU TR-100“ в чест на 100-годишнината на дипломатическите отношения между двете държави. Унгарският министър-председател върна жеста, като подари на Ердоган породист унгарски кон.

След това двамата започнаха разговора си при закрити врата, а по-късно към тях ще се присъединят и делегации на двете страни.

Четете още

Избор на редактора