ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова

Европейските лидери решиха да започнат преговори за членство в ЕС с Украйна и Молдова и да дадат статут на кандидатка на Грузия, съобщи BBC.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението, взето на среща на върха в Брюксел, като „победа“ за неговата страна и Европа.

Говорител на Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, каза, че споразумението е единодушно.

Унгария отдавна се противопоставя на преговорите, започващи с Киев, но не наложи вето на този ход.

Премиерът Виктор Орбан обаче публикува откровено съобщение във Facebook, дистанцирайки се от останалите 26 лидери на ЕС: „Членството на Украйна в ЕС е лошо решение. Унгария не иска да участва в това лошо решение и затова стои настрана от решението днес.“

Зеленски беше възхитен от съобщението на ЕС: „Това е победа за Украйна. Победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва“, напися той в X.

Украйна и Молдова кандидатстваха за присъединяване към ЕС, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. И двете получиха статут на кандидатки миналия юни, докато Грузия беше подмината по това време.

Президентът на Молдова Мая Санду каза, че е чест да споделя пътя към присъединяване към ЕС с Украйна. „Нямаше да сме тук днес без смелата съпротива на Украйна срещу бруталната инвазия на Русия“, написа тя.

Преговорите за присъединяване към Европейския съюз могат да отнемат години, така че решението от четвъртък няма да гарантира членство на Украйна. Хората в Украйна знаят, че пътят към пълноправното членство е дълъг, но това решение в Брюксел ще бъде тласък за духа.

Германският канцлер Олаф Шолц похвали колегите си лидери, че са показали „силен знак на подкрепа“, добавяйки, че е ясно, че Украйна и Молдова принадлежат към „европейското семейство“.

Това бяха много необходими добри новини за Украйна след почти 22 месеца война на Русия и продължаваща борба за осигуряване на военна и финансова помощ от Запада, коментира BBC.

Четете още

Избор на редактора