17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

ЕС и НАТО ни подкрепиха за изгонените руски дипломати

ЕС и НАТО застанаха на наша страна в конфликта с Русия около изгонените “дипломати” и заплахата на Кремъл да прекрати дипломатически отношения с нас.

“ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха на Руската федерация да прекрати дипломатическите си отношения с България в отговор на решението ѝ да изгони 70 руски дипломати”, се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност, съобщи БНР.

Съюзът заяви, че действията на България са “в съответствие с международното право”, тъй като дипломатите от руското посолство са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Европейският съюз изцяло подкрепя и е напълно солидарен с България при тези обстоятелства и ще наблюдава въпроса отблизо. Такова диспропорционално действие от страна на Русия единствено служи за допълнителната ѝ международна изолация”, подчертават от службата.

“Решението на България да изгони 70 служители на руското посолство е самостоятелно и трябва да бъде уважавано”. Това се казва и в изявление на говорителя на НАТО Оана Лунджеску.

Съюзниците от НАТО силно осъждат трайното руско поведение към принуда, опитите за намеса в нашите демократични процеси и институции, посегателствата над сигурността на нашите граждани, добавя тя.

Съпричастни сме с нашия съюзник България, заявява говорителят на НАТО.

От Острова също пристигнаха поздравления за изгонването, което така гневи Румен Радев, Корнелия Нинова и други пропутински колективи и отделни лица: “Великобритания приветства решителните действия на България за изгонване на 70 руски дипломати и разузнавачи. Ние заставаме в подкрепа на България и нейните по-нататъшни стъпки за защита на своите суверенитет и сигурност от руски враждебни действия”, написа в “Туитър” британският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини