ЕС пуска водката към Калининград, а Русия – украинско зърно на свобода

Получи се един добър пазарлък, биха казали нашите доста опитни в това отношение югоизточни съседи.

Турция, Русия, Украйна и ООН се договориха за създаване на координационен център за гарантиране на безопасни маршрути за износ на украинско зърно, съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Ройтерс.

Споразумението ще бъде официално подписано другата седмица, когато всички участници в разговорите ще се срещнат отново в Истанбул, обеща Акар.

Целта на дискретните досега преговори е била да се отвори износът на украинско зърно от Одеса в момент, в който глобалната продоволствена криза отива към катастрофа заради войната на Путин в Украйна. Страната е един от най-големите производители на зърно в света, но на 24 февруари 2022 г. Кремъл блокира нейното черноморско крайбрежие и спря износа. С което причини доста световни проблеми.

Междувременно Русия открадна и извози милиони тонове украинско зърно (най-вече пшеница и слънчоглед) от старата реколта към собствената си територия – по Керченския мост и през окупирания Донбас. Факт, доказан от стотици свидетели и клипове в YouTube, и приет за неоспорим от световната общественост. През последните дни всичко, което още не е ожънато, защото не е доузряло, руснаците го опожаряват със специални бомби – доказано е също с десетки клипове в мрежата.

„Постигнати бяха договорености по голям брой важни аспекти“, обобщи доволният генерален секретар на ООН Антониу Гутериш. Той изрази надежда следващите стъпки да позволят да бъде сключено и официално споразумение.

Размекването на Москва обаче не е от алтруистична любов към човечеството – гладуващо или относително сито. Покрай преговорите, зациклили от седмици, и след внезапната смяна на руската позиция, много независими наблюдатели не пропуснаха да отбележат любопитен факт. По-рано вчера (сряда), преди да се стигне до споразумението, Европейският съюз изненадващо реши да отвори коридор за доставки от Русия към анклава й Калининград на Балтийско море. Коридорът неотдавна беше блокиран от храбрата малка Литва (лоялен член на ЕС) и към бившия Кьонигсберг бе спрян транзитът по суша на почти всички основни стоки, включително на водка.

Очаква се потокът от алкохол и други продукти от първа необходимост всеки момент да потече отново по релсите към Калининград, а украинското зърно да потегли към гладуващия свят. Благодарение на умното посредничество на Турция, което никой не може да отрече. Остава само Москва да спази вербалните си обещания, което от 24 февруари насам не се случва често.

Четете още

Избор на редактора