18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

ЕС разрешава деблокиране на руски активи за храни и торове

ЕС планира изключения от строгите си санкции срещу Москва. Те ще позволят да се деблокират активи в руски банки, свързани с търговията с храни и торове, предава БГНЕС. Това става ясно от публикуван днес документ, представен от световните агенции.

Страните членки “искат да стане пределно ясно, че в санкциите няма нищо, което да забавя транспортирането на зърно от Русия или Украйна”, заяви за АФП  дипломат от ЕС, пожелал анонимност. По информация на агенция Ройтерс новите мерки, които ще бъдат приети в сряда, включват размразяване на “икономическите ресурси” на ВТБ, Совкомбанк, Промсвязбанк, Новикомбанк, банка „Откритие”, банка „Русия” и Внешекономбанк.

ЕС планира също така да облекчи износа на храни от руските пристанища, чието обслужване беше преустановено заради санкциите, въпреки че мерките не засягат износа на храни.

В същото време ЕС възнамерява да затегне режима на санкции срещу Сбербанк, като замрази напълно активите ѝ в западни държави и блокира повечето ѝ финансови операции. Както е обяснил източник на агенцията в Брюксел, включването на Сбербанк в черния списък ще доведе до “замразяване на всички нейни активи на Запад, както и до спиране на всякакви нейни трансакции, с изключение на финансовите трансакции в търговията с храни и селскостопански торове”.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини