ЕС реши: Влизаме в Шенген по въздух и вода от март

Съветът на ЕС реши да разшири Шенген с България и Румъния, съобщи испанското председателство на ЕС в социалната мрежа Екс. Оттам уточняват, че въздушните и морските граници за двете страни ще бъдат вдигнат през март 2024-та година, а решението за премахването на сухопътните ще бъде взето по-нататък. Това е последното решение за 2023-та година при испанското председателство, се казва още в съобщението.

„Дългоочаквана стъпка за румънските и българските граждани, за да се радват на по-голяма свобода на движение с перспективата това да стане и за пътния транспорт“, написа в социалната мрежа Екс председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Европейската комисия също приветства решението.

„Днес България и Румъния трябва да се гордеят. Решението за премахване на вътрешните гранични проверки по въздух и море е голяма стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство. България и Румъния работиха усилено за това и го заслужават“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От Комисията припомнят, че по нейна оценка двете страни-членки са готови да се присъединят към Шенген още от 2011 г. „Оттогава те продължават да доказват, че изпълняват условията. Това отново бе потвърдено от три мисии за установяване на фактите, проведени на българските и румънските външни граници през 2022 г. и 2023 г.“, подчертават оттам.

Обсъжданията за дата за евентуално премахване на проверките по вътрешните граници ще продължат през 2024 г., като решение на Съвета по този въпрос се очаква да бъде взето в разумен срок, изтъкват от комисията.

За да се помогне на България и Румъния да защитават външните граници на Съюза, те ще продължат да получават значителна финансова подкрепа и помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“.

„Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва, както и досега, и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна“, посочват още от правителството на Николай Денков.

Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна,се посочва в официалното съобщение на правителството.

Четете още

Избор на редактора