Евросъюзът с правила за контрол на AI

Споразумение за правилата, регулиращи използването на изкуствения интелект, постигнаха представители на държавите членки на Европейския съюз и на Европейския парламент, съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от световните агенции.

„Европа се позиционира като пионер, осъзнавайки важността на ролята си за установяване на стандарти на глобално ниво. Вярвайте ми, това е исторически ден“, заяви Бретон на пресконференция, предаде Ройтерс.

Споразумението бе постигнато след почти 15 часа преговори между двете страни, проведени вчера. Преди това имаше още 24 часа дебати по въпроса.

Споразумението касае въвеждането на по-строги правила основно използването на изкуствен интелект в ЕС в бъдеще, отбелязва ДПА. ЕП описа правилата като първия закон за изкуствения интелект в света.

Проектът на нормативен акт, съдържащ въпросните правила, беше предложен от Европейската комисия през април 2021 г. Според него системите за изкуствен интелект ще бъдат категоризирани в различни рискови групи. Колкото по-висок е потенциалният риск, свързан с едно приложение за изкуствен интелект, толкова повече изисквания ще има за него. ЕС се надява, че правилата, заложени в законодателството ще бъдат възприети по целия свят, съобщава БТА.

Но преговорите по разпоредбите почти се провалиха неотдавна заради въпроса за регулиране на така наречените базисни модели. Това са много мощни модели за изкуствен интелект, които могат да бъдат обучени с широк набор от данни. Те могат да формират основата за много други приложения, като например генеративните предварително обучени трансформатори.

Германия, Франция и Италия неотдавна призоваха за разпоредби, които да регулират само приложенията за изкуствен интелект, но е и за самата базисна технология, припомня ДПА.

Планираните в законодателството правила за лицево разпознаване, при което да се използва изкуствен интелект, например за цели на националната сигурност, също породиха полемика по време на преговорите, допълва ДПА.

Потребителите ще имат правото за подават оплаквания и да получават детайлни обяснения, докато за нарушителите на разпоредбите ще има глоби, вариращи от 7,5 милиона евро до 35 милиона евро.

Четете още

Избор на редактора