Етнически грък стана кмет в Албания от затвора

Предварителните резултати от местните избори в Албания днес показаха, че кандидатът от редиците на гръцкото малцинство Дионисиос Алфред Белери, който е в ареста, е спечелил кметските избори в Химара, в южната част на страната, предаде АП.

Гръцкото министерство на външните работи поиска Белери незабавно да бъде освободен от ареста, намеквайки, че случаят може да повлияе негативно на кандидатурата на Албания за членство в Европейския съюз.

Белери беше арестуван от албанската полиция за купуване на гласове. Той беше арестуван, когато се предполага, че е предложил 360 евро, за да купи осем гласа. За същото престъпление е задържан още един човек, като в събота съдът потвърди, че и двамата ще останат в ареста.

Белери принадлежи към партията Съюз за правата на човека, която се състои от членове на гръцкото малцинство, но на тези местни избори той се кандидатира за коалиция, която все още се състои от Партията на свободата на бившия президент Илир Мета и отцепническа група от Демократическа партия.

Белери спечели само с 19 гласа повече от кандидата на управляващата Социалистическа партия на Еди Рама, предаде „Танюг“.

На местните избори в Албания, според последните данни, публикувани от Централната избирателна комисия, Социалистическата партия на Албания води в повечето общини, съобщава „Albanian Post“.

Четете още

Избор на редактора