18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Eто кога президентът стартира консултациите за ново правителство

Президентът Румен Радев ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство, след като министър-председателят Кирил Петков подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание, в съответствие с чл. 89 от Конституцията.

Това уточниха от администрацията на държавния глава, цитирани от БНТ.

Чл. 89, ал. 2 от Конституцията на Република България гласи:

„Когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, министър-председателят подава оставката на правителството.”

След депозирането на оставката на кабинета Народното събрание трябва да я гласува. И едва след това президентът може да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група. Ако мандатът бъде върнат неизпълнен, конституционната въртележка се завърта към втората по големина парламентарна група и евентуално – към третата, която вече е по избор на държавния глава.

Снощи 239 депутати гласуваха в пленарна зала по внесения вот на недоверие от ГЕРБ-СДС за провала във финансово-икономическата политика на правителството на Кирил Петков.

“За” свалянето на кабинета гласуваха 123 депутати от четирите опозиционни партии ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане”. Гласовете “против” бяха 116 – от “Продължаваме промяната”, БСП, “Демократична България” и шестимата независими депутати. “Въздържали се” нямаше.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини