4.1 C
София
петък, 9 декември, 2022

ЕЦБ ще продължи да покачва лихвените проценти

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква, че ще продължи да повишава лихвените проценти, тъй като инфлацията остава твърде висока и вероятно ще се задържи над целевото равнище за продължителен период.

Това пише в новия брой на Икономическия бюлетин на ЕЦБ, който излиза на всеки шест седмици и е публикуван от БНБ. На 8 септември Управителният съвет (УС) повиши трите основни лихвени процента на ЕЦБ със 75 базисни точки.

Това поставя началото на прехода към нива, които ще осигурят навременното връщане на инфлацията към целта на Управителния съвет – 2 % в средносрочен план. Очаква се УС на ЕЦБ на следващите няколко заседания допълнително да повиши лихвените проценти, за да забави търсенето и да предотврати риска от обрат към устойчиво повишаване на очакванията за инфлацията, предаде БТА.

Инфлацията остава твърде висока и вероятно ще се задържи над целевото равнище за продължителен период. По предварителна експресна оценка на Евростат, тя е достигнала 9,1 на сто през август за еврозоната.

Нарастващите цени на енергоносителите и храните, натискът от страна на търсенето в някои сектори вследствие на повторното отваряне на икономиката и затрудненията във веригите на доставки все още тласкат инфлацията нагоре.

За България, по данни на НСИ, месечната инфлация през август е 1,2 на сто спрямо юли, а годишната инфлация, спрямо август 2021 г., е 17,7 на сто. Инфлацията за юли спрямо юни 2022 г. беше 1,1 на сто, а годишната инфлация тогава беше 17,3 на сто, припомни БТА.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини