Жабите изчезват заради бутчетата си

Европейското търсене на жабешки бутчета може да доведе земноводните до „необратимо изчезване“, предупреждава ново проучване.

Между 2010 и 2019 държавите от Европейския съюз са внесли 40,7 милиона килограма бутчета – еквивалент на около два милиарда жаби, съобщава БТА. Повечето от жабите са закупени от Индонезия, Албания и Турция.

Ненаситният апетит на Европа за жаби унищожава местните популации в тези страни, предупреждава доклад, публикуван в списание Nature Conservation. „Призоваваме държавите [износителки] и техните правителства да поемат отговорност за устойчивостта на търговията“, пишат авторите.

В коя държава се консумират най-много жабешки бутчета? Жабешките бутчета са едно от най-известните ястия във френската кухня. Според легендата през XII век монасите започнали да ядат земноводните, които църквата класифицирала като риба, за да избегнат строгата безмесна диета. Те се консумират и в други части на света, включително във Виетнам и Китай.

В ЕС Белгия е основен вносител на жабешки бутчета (28 430 тона между 2010 г. и 2019 г.), но около три четвърти от тях се реекспортират във Франция. Франция внася 6790 тона от страни извън ЕС (16,6 % от вноса в ЕС), следвана от Нидерландия (2620 тона; 6,4 %), Италия (1790 тона; 4,3 %) и Испания (923,4 тона; 2,2 %).

Сега 80% от търсенето на жаби в Европа се доставя от Индонезия. Ракоядната тревна жаба (Fejervarya cancrivora), гигантската яванска жаба (Limnonectes macrodon) и източноазиатската жаба бик (Hoplobatrachus rugulosus) са уязвими към потенциално „прекомерно улавяне“, предупреждава докладът.

В Турция Pelophylax caralitanus, известна като анадолската жаба, е изложена на „висок риск от изчезване“. „Прекомерната експлоатация [на този вид] за търговия с жабешки бутчета във Франция, Италия и Швейцария е причинила бързия му упадък, така че сега видът се счита за застрашен“, предупреждава докладът, цитиран от БГНЕС.

През 70-те и 80-те години на миналия век Индия и Бангладеш бяха основните доставчици на жаби за ЕС, но правителствата на тези страни спряха да изнасят, след като местната популация намаля.

Още по темата

Избор на редактора