16.1 C
София
неделя, 2 октомври, 2022

Жега в парламента. Депутатите обсъждат вота на недоверие

Днес ще е горещ ден за политическия живот в България. В парламента предстои да се обсъжда вот на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ и страстите ще се нажежат до червено. Половин година след като “Продължаваме промяната” спечели изборите и създаде коалиционен кабинет заедно с БСП, “Демократична България” и “Има такъв народ” кабинетът на Кирил Петков ще бъде поставен пред голямо изпитание.

Парламентарната математика на този етап сочи успех на опозиционния блок, с гласовете на ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и “Има такъв народ”, които напуснаха коалицията и заявиха, че ще гласуват срещу правителството на Кирил Петков. Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне. 115 са гласовете в подкрепа на кабинета “Петков” заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне вотът.

При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на “Продължаваме промяната”. Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание.

В случай, че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори. Решителният ден е утре, когато вотът ще бъде гласуван.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини