Жега. Европа гори! 100-метрови пламъци, пожарникар загина

Горещата вълна в Западна Европа продължи да предизвиква опустошителни горски пожари. Очаква се тя да продължи в началото на тази седмица, като може да счупи няколко температурни рекорда във Франция и Великобритания.

Във Франция, Гърция, Португалия и Испания пожарите изпепелиха хиляди хектари, принудиха хиляди хора напуснат домовете си, а миналата седмица отнеха живота на няколко пожарникари и спасители.

В югозападната част на Франция мобилизацията на пожарникарите продължава, особено в департамента Жиронд, където от вторник насам близо 11 000 хектара гори бяха изпепелени. Метеорологичната служба на Франция обяви червен код за опасност от горещини в 15 департамента в западната част на страната, предаде Франс прес. Днес може да се окаже един от най-топлите дни в страната. Според местните пожарни и спасителни служби пожарникарите се борят да овладеят пламъците, достигащи 100 метра височина.

В Тест дьо Бюш „огънят е достигнал морето и се насочва на юг“, се казва в съобщение в Туитър на префектурата, която призовава за „изключителна предпазливост“. Двата големи пожара, които бушуват от шест дни в страната, доведоха до евакуацията на около 16 200 души.

В социалните мрежи интернет потребители публикуваха снимки и видеоклипове на пожар, чиито пламъци достигат височина от 30 метра. На тези драматични кадри се вижда как стена от черен дим се спуска към Атлантическия океан в участък от крайбрежието на Бордо, който е предпочитана дестинация от сърфисти от цял свят. Пламъците прехвърчат през дърветата край широк пясъчен плаж, а самолети цистерни прелитат ниско, за да засмучат вода от океана, пише Асошиейтед прес.

Четете още

Избор на редактора