Желязков: Азербайджан е ключов партньор за България

България има възможности да увеличи транзитните доставки на азерски газ, както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север.

Това заяви председателят на Народното събрание по време на срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку.

По време на срещата с президента Алиев Желязков отбеляза стратегическото партньорство между България и Азербайджан в областта на енергетиката. Отличните отношения са от особено значение за диверсификацията на доставките на енергийни източници за българската икономика и особено след войната в Украйна, подчерта председателят на Народното събрание. Той припомни, че благодарение на двустранните връзки България вече има възможността да транзитира азерски газ, като допълни, че през 2022 година беше пусната в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България, а през миналата година и тази със Сърбия, с което страната ни започва да получава в пълен обем договорените количества азерски природен газ и увеличи транзитния си капацитет.

Росен Желязков изтъкна значението и интереса за присъединяване към споразумението за пренос на зелена енергия. По думите на Желязков има неизползван потенциал в търговско-икономическите отношения между двете държави, като изрази надежда и за бързото му оползотворяване.

Българската парламентарна делегация, водена от Росен Желязков, е в Баку по покана на председателя на Милли Меджлиса Сахиба Гафарова, която посети страната ни през септември миналата година.

След разговор на Желязков с нея представителите на двата парламента ще проведат пленарни разговори и ще обсъдят теми от взаимен интерес, уточнява БНР.

Българската делегация отдаде почит пред паметта на националния герой Гейдар Алиев в Алеята на честта и положи венец в Алеята на мъчениците.

Четете още

Избор на редактора