Желязков с венец на гроба на Гоце Делчев в Скопие

С посещение на църквата „Свети Спас“ и поднасяне на венец пред саркофага на Гоце Делчев започна официалното посещение на председателя на НС Росен Желязков в Република Северна Македония. Той е придружаван от министъра на културата Кръстьо Кръстев. Визитата е по покана на председателя на Събранието на РСМ Талат Джафери.

Фигури като Гоце Делчев трябва да обединяват нашите народи и да ни дава възможност да гледаме в бъдещето, подчерта Росен Желязков:

„Гоце Делчев е наш общ герой. Такива личности и тяхното дело трябва да обединяват нашите народи. Те трябва да са пример за подражание, да бъдат почитани, а не да бъдат присвоявани“.

Днешното посещение е част от поредицата срещи с председателя на Събранието на Северна Македония и политици в страната:

„Желанието е да продължим да изграждаме мостове, които да дадат възможност на Република Северна Македония да стане пълноправен член (на ЕС – бел. ред.) и да отстояваме достиженията, които успяхме да договорим с договора за приятелство и сътрудничество и да поставим вякои въпроси за правата на българската общност в РСМ. надявам се, че ще им помогнем да не повтарят и нашите грешки. Това е част от позицията на добрите съседи“

Той беше категоричен, че тази позиция е единна за българските управляващи.

Желязков изрази надежда инфраструктурният проект Коридор 8 да бъде реализиран, макар и със закъснение:

„Това е изключителен приоритет. За съжаление от наша перспектива той е в контекста на тези инфраструктурни проекти, които през последните години се отлагат във времето. Но таъ или иначе като част от транспортната инфраструктура на Европа проектът е изключително важен. Ние сме сигурни, че ще продължи строителството. Но това е въпрос на съвместни усилия“.

Визитата продължава със среща на Желязков с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери за обсъждане на европейската перспектива пред Скопие и изпълнението на условията от т.нар. френско предложение, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора