Жена осъди общината за ухапване от бездомни котки

Шуменка, която била ухапана от две безстопанствени котки, осъди община Шумен за обезщетение от 2500 лева за преживени болки и страдания. Към това се добавят и 50 лева имуществени вреди за заплатено съдебномедицинско удостоверение, съобщи БНР.

Решението е на Районния съд в Шумен от миналата седмица и за първи път се случва гражданин да спечели дело срещу общината за вреди, понесени от котки.

До момента са постановявани решения само за бездомни кучета.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Шумен.

Случката е от август миналата година. Жената разхождала кучето си, когато изпод паркиран автомобил излезли две котки. Нахапали я в областта на подбедриците на двата крака и пострадалата окървавена стигнала до близък магазин. На инцидента имало и очевидка. В болница ѝ била поставена противобясна ваксина, наложило се една от раните да бъде шита, наложило се и антибиотично лечение.

Заключението на съдебен медик било, че е възможно раните да са нанесени от съзъбие на котка.

След инцидента от Общинския приют за бездомни животни „Тонка Петрова“ прибрали една котка от района, където жената била ухапана – ул. „Панайот Волов“. Потърпевшата не могла да даде точно описание, но посочила сив цвят.

Според техния отговор по делото за първи път гражданин се жалва от агресивни котки както в този район на Шумен, така и в целия град. Според наблюденията им на адреса имало много котки, но не е ясно дали са бездомни, защото в един момент са на улицата, а в друг по мазета и гаражи.

Според съда Общината е следвало да предприеме мерки за ограничаване на популацията на котки в района, чрез тяхната кастрация или настаняването им в приют, предвид, че районът е жилищен.

Общината като отговорна за непозволеното увреждане дължи и 735 лева деловодни разноски на ухапаната и стресирана жена.

Четете още

Избор на редактора