Жена от Тексас ще гледа 21-ото си слънчево затъмнение

Летисия Ферер измерва живота си в слънчеви затъмнения и се готви да наблюдава 21-вото такова явление, съобщи Асошиейтед прес.

Тексаската, която е на 63 години, е пътувала до всичките седем континента и дори до океаните между тях, за да наблюдава пълни слънчеви затъмнения, като е видяла всички от 1998 г. и няколко преди това.

Този път тя няма нужда да пътува надалече. Пълното слънчево затъмнение над Северна Америка на 8 април ще е видимо от дома й във Фармърс Бранч,  близо до Далас. Тя планира да отиде на място около час път на юг, за да го наблюдава малко по-продължително.

Ферер прави спестявания за тези пътувания и си взима отпуска. Това ще е третото затъмнение, което ще наблюдава над Северна Америка.

„Била съм в Европа за едно, в Африка – два пъти. Ходих до Антарктида два пъти. До Азия – три пъти. А и няколко пъти насред океана. За две от тях бяхме насред Атлантическия и Тихия океан – те не бяха видими от суша“, спомня си тя.

Наблюдавала е и хибридни слънчеви затъмнения, уточнява БТА.

През 2017 г. Ферер дори отлага лечението си за рак, за да гледа слънчево затъмнение.

Летисия Ферер се шегува, че се надява да доживее до 103 години, за да може да наблюдава 50-ото си пълно или хибридно слънчево затъмнение.

Четете още

Избор на редактора