Жестока битка на лекарства за отслабване: Pfizer срещу Ozempic

Фармацевтичната компания Pfizer е разработила хапче, което според проучванията води до загуба на тегло като хитовата инжекция Ozempic на конкурента Novo Nordisk, както и Wegovy и Mounjaro.

Удобството на хапчето може да пренареди този горещ пазар, на който базираният в Ню Йорк производител навлиза.  Лекарствата за диабет, които се използват за отслабване, направиха диетична индустрия с оборот $76 млрд. за 2022 г.

Да свалиш 30 кг от теглото си за няколко месеца се превърна от мечта в осъществим сюжет за куп хора – благодарение на лекарства като Ozempic, Wegovy и Mounjaro.

Резултатите от фаза 2 на клиничните изпитания са представени на медицинска конференция в края на миналата година, но мрежата JAMA едва сега публикува рецензирано проучване.

Тестовете са обхванали 411 възрастни с диабет тип 2, които са приемали хапчето на компанията – Danuglipron – два пъти дневно или плацебо.

Телесното тегло е намалено „статистически значително“, след като пациентите са приемали 120-милиграмови или 80-милиграмови версии на Danuglipron в продължение на 16 седмици, установява проучването. При първата група се наблюдава редукция на телесната маса с около 10 килограма за този период от време.

Резултатите от проучването също така показват, че Danuglipron може да бъде толкова ефективен за намаляване на теглото, колкото и нашумелият Ozempic, въпреки че има големи разлики в нивата на дозиране. Предимството му е, че се приема перорално, а не като периодична инжекция. И това може да пренареди пазара, на който само продажбите на Ozempic възлизат на 8,55 млрд. долара.

Тази година популярната инжекция се очаква да донесе 12,19 млрд. долара, което е ръст от близо 43%, показва FactSet.

Клинично изпитване фаза 3 на Ozempic установи, че възрастните, които са приемали 1-милиграмова версия на инжекцията, са отслабнали средно с около 9,9 килограма за 30 седмици. Тя се поставя веднъж седмично. Медикаментът е разрешен в САЩ за лечение на диабет, но се използва нерегистрирано и за намаляване на теглото.

Novo Nordisk има и друг сходен препрата, Wegovy, който е одобрен за „хронично регулиране на теглото“. Неговото клинично проучване, фаза 3, установи, че възрастни, които приемат 2,4-милиграмова версия на инжекцията всяка седмица, са загубили средно около 33 килограма за 68 седмици.

Danuglipron, Ozempic и Wegovy са част от група лекарства, наречени агонисти на глюкагоноподобния пептид-1. Те имитират произвеждания в червата хормон, наречен GLP-1, който сигнализира на мозъка кога човек е сит.

Лекарствата могат също така да помогнат на хората да се справят с диабет тип 2, тъй като насърчават освобождаването на инсулин от панкреаса, понижавайки нивата на кръвната захар.

През последните години Ozempic и Wegovy на Novo Nordisk се превърнаха в нов вид „чудо“ за отслабване и се сдобиха със световна популярност. Сега явно и Pfizer навлиза в надпреварата.

Холивудски знаменитости, влиятелни личности в социалните медии и технологичният магнат Илон Мъск са сред многото хора, посегнали към популярните инжекции в опит да се отърват от нежеланото тегло.

Експерти предупреждават, че лекарствата могат допълнително да подчертаят опасната култура на диетите, която идеализира отслабването и външния вид. Някои пациенти, които спират приема на лекарствата, се оплакват и от трудно контролируемо възстановяване на теглото.

Лекарствата също така подкопават дългогодишните убеждения, че диетата, упражненията и волята са единственият начин за отслабване. „Мисля, че те (новите лекарства) ще променят индустрията за отслабване значително“, казва Алекс Фурман, старши анализатор в Craig-Hallum Capital Group LLC, цитиран от Wall Street Journal.

Четете още

Избор на редактора