Жива елха под наем. Догодина пак същата

За първи път тази година в София може да се наеме елха само за Коледа. От Коледния парк на Витоша ще се погрижат за дръвчето след като вече са отминали празниците. Антон и Карина създават проект „Коледна елхичка“, който поставя началото на устойчивото отглеждане на дръвчета в специални контейнери, предаде on air.

„Инициативата започна преди 6 години, когато за четвърти път след неуспешен опит да засадим жива елхичка, със съпруга ми решихме, че трябва да направим нещо по въпроса, за да могат много повече елхички да оцеляват след празниците. Тогава всъщност започнахме тази мисия“, споделя управителят на коледния парк – Карина.

Цените варират в зависимост от размера и сорта на елхата. Като най-големите, около 4 метра, може струват 400 лева. Най-евтиният вариант е 20 лева. А всеки, който желае, може да си наеме коледно дръвче.

„Идеята е, че човек празнува със своята елхичка коледните празници след което тя се връща обратно в коледния парк, където ние я маркираме с името на семейството и я отглеждаме цялата година, за да може на следващата година, ако семейството желае – да празнува отново със своята елхичка. Имаме хора, които четвърта година са с една и съща елхичка“, обяснява Карина.

В коледния парк на Боянската река се отглеждат повече от 10 вида елхи. Семейство Иванови идва за първи път в коледния парк, за да избере жива елха. „Най-хубавото, което можем да направим, е да си вземем една и съща елхичка, която винаги да си е в нашия дом. Тук да си е цялата година, да си е в сигурни ръце, а вкъщи да ни радва душите за три седмици и обратно тук“, каза Стефан.

От Министерството на земеделието също ще предлагат живи елхи. За всяко продадено дръвче ще бъдат засадени 10 нови фиданки в българските гори.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора

РЕКЛАМАspot_img