Жители на Овча купел на протест срещу бежанците

Жители на София се събраха на протест в кв. “Овча Купел”. В района на станция “Мизия” на метрото има засилено полицейско присъствие, съобщава БТА.

Гражданското недоволство под наслов „Овча купел – без страх и насилие“ се организира в социалните мрежи. Събралите се настояват за постоянно полицейско присъствие около Центъра за мигранти в района. Те искат да се спазва обявеният от кмета и Агенцията за бежанците пропускателен режим и вечерен час на центъра.

Друго искане е за изграждане на цялостна система за видеонаблюдение в района.

Протестиращите искат още Центърът за мигранти да бъде изместен.

Те заявяват, че не искат да живеят в страх, след “зачестилите инциденти в последната седмица”.

Борислав Тодоров, организатор на протеста, заяви, че от месеци се обръща внимание на местната власт. По думите му във вечерните часове има “задявки” и “закачки” дори с деца,  които минават заради метрото.

Той твърди, че настанени в Центъра за мигранти излизат със “сопи и тояги”.  Затова полиция и жандармерия трябва да поемат охраната на центъра. Освен това не се спазва вечерен час, след който не трябва да се напуска Центърът.

Тодоров заяви, че в протеста няма политика. Според него “трябва да се въведе ред”. На протеста се чуват скандирания “Овча купел не иска бежанци”.

Ситуацията в района е спокойна, няма провокации. Част от протестиращите пеят химна.

Половин час след началото на протеста бул. “Монтевидео” бе блокиран. Започна и шествие.

Четете още

Избор на редактора